Dünyadan Fotoğrafçılar Serisi : Yousuf Karsh
23 Aralık 1908 Mardin’de doğan Yousuf Karsh Ermeni kökenli Kanada vatandaşı portre fotoğrafçısıdır.Yusuf Karsh doğu Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yani Türkiyedeki Mardin’de dünyaya geldi. Ermeni Soykırımı sırasında büyüdüğü yerde “Akrabalarımın katledildiğini gördüm, kız kardeşim köyden kente götürüldüğümüzde açlıktan öldü” dedi.
Karsh’ın fotoğrafladığı kişiler arasında Muhammed Ali, Humphrey Bogart, Fidel Castro, Winston Churchill, Albert Einstein, Dwight Eisenhower, Prenses Elizabeth, Clark Gable, Indira Gandhi, Ernest Hemingway, Audrey Hepburn, Papa John Paul II, Chuck Jones, Carl Jung, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy, John F. Kennedy, Marx Kardeşler, Pablo Picasso, Papa Pius XII, Monaco Prensi Rainier, Andy Warhol gibi ünlüler bulunuyor.
16 yaşındayken ailesi Yousuf’u amcasıyla birlikte yaşamaya Kanadaya gönderdi. Amcası George Nakash bir fotoğrafçıydı. Karsh kısa bir süre orada okula gitti ve amcasının stüdyosunda fotoğraf işlerine yardım etti. Amcası, yeğeninde büyük bir potansiyel gördü ve 1928’de Karsh’ın portre fotoğrafçısı John Garo ile Boston Amerika’da çıraklık yapmasını sağladı.
Karsh, dört yıl sonra Kanada’ya döndü. 1931’de Hardy Arcade’nin ikinci katındaki stüdyosunda fotoğrafçı John Powls’la birlikte Parliament Hill’in yakınında, Sparks Caddesinde çalışmaya başladı. Powers 1933’te emekliye ayrıldığında, Kars stüdyoyu devraldı. Karsh’ın ilk kişisel sergisi 1936’da Château Laurier otelindeki Çizim Odasında yapıldı. 1973’te stüdyosunu otele taşıdı ve 1992 yılında emekli olana kadar orada kaldı.
Karsh stüdyo ışıklarının ustasıydı. Karsh’ın ayırt edici pratiklerinden biri konunun ellerini ayrı ayrı aydınlatmaktı. Kuşaklarının büyük ve kutlu kişiliklerini fotoğrafladı. Kariyeri boyunca Chicago’da yaklaşık 1940 yapımı olan 8 × 10 körük Calumet kamera kullandı.
Kanada Başbakanı Mackenzie King, Kars’ı keşfetti ve portre çekimleri için 2. Dünya Savaşı görüşmelerine gelen üst düzey yetkililerle tanıştırdı. Karsh’ın çalışmaları ünlülerin ilgisini çekti ve 30 Aralık 1941’de Ottawa’daki Kanada Evleri Konferansı’nda bir konuşma yapmasının ardından Winston Churchill’i fotoğrafladı. Life dergisinin kapağında yer alan Winston Churchill’in Yousuf Karsh portresi. 20. yüzyılın en ikonik görüntülerinden biri olarak düşünülür.Churchill’in fotoğrafı Karsh’ı uluslararası üne kavuşturdu ve tarihin en çok çoğaltılmış fotoğraf portresi olduğu iddia edildi.
Karsh’ın Churchill fotoğrafının bu kadar etkili ve ünlü olmasının sebebi bir insanın bulunduğu anın sıkıntılarını en iyi şekilde tasvir ediyor olmasından geliyor. Karsh fotoğrafı çekmeden önce Churchill’in ağzından purosunu alması ile Churchill’in saldırgan öfkesi o ana ve sonraki yüzyıllara da kazınacak biçimde fotoğraflanmıştır.Fotoğrafın hikayesi Karsh şöyle anlatır. “Churchill hiç fotoğraflanacak havada değildi. Gegin ve sinirli görünüyordu. Odanın içine kaşlarını çatarak, fotoğrafı çekildiği için olsa gerek, sinirli ve saldırgan şekilde yürüdü. Onun ifadesi o ana çok iyi uyuyordu, ama dişleri arasında sıkışıp kalmış puro böylesine ciddi ve resmi bir vesile ile bağdaşmaz görünüyordu. “İçgüdüsel olarak puroyu çıkardım.O anda Churchillin bakışları derinleşti, başı ile ileri hamle yaptı ve eli öfke tutumu ile kalçaya yerleşti” demiştir. Burada fotoğrafı görebilirsiniz.
Kars’ın portrelerindeki gizemi “Her insanda bir sır saklı ve fotoğrafçı olarak benim görevim ,eğer yapabilirsem bu sırrı ortaya koymaktır. Bir saniye süresince bilinçsiz bir jest, göz parlaması, maskenin kısa bir süre kaldırılmasıyla tüm insanların dünyadaki en içteki benliğini gizlemek için giydikleri kıyafetleri çıkartman için bu kısa sürede fotoğrafçı hareket etmeli, eğer yapabilirse ,ödülünü alır” olarak tanımlamıştır.
Karsh, farklı stillerde bulunan birçok fotoğrafçıyı daha bağımsız hale getirmek ve diğer sanatçıları motive etmek için pek çok çalışma yapmıştır.
Dünyadan Fotoğrafçılar Serisi : Yousuf Karsh, Fotoğrafçılar Kulübü farkıyla,bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip ediniz.
[avatar user=”muratemre” size=”thumbnail” align=”left” link=”http://fotografcilarkulubu.com/author/muratemre/” target=”_blank” /]