Selfie Nedir?

Uzun zamandır yazmak istediğim şu “Selfie nedir?” yazımı yazmaya fırsat buldum.Nereden çıktı bu “Selfie Nedir?” yazısı derseniz aslında hikayesi hem komik hemde manidar. Sevdiğim ve uzun zamandır görüştüğüm yakın arkadaşlarımla studyoda toplanıp her yılbaşında yaptığımız  “Krismıs Edişın” serisinin 2015 yılını çekmeye karar verdik.(bu seriye facebook sayfamdan ulaşabilirsiniz) Bu tarz çekimleri genelde bir plan doğrultusunda kafamda çekim içeriğini oluşturarak fazla cıvıtmaya izin vermeden kontrollü şekilde giderek yapmaya çalışırım. Bu sefer biraz eğlencenin etkisiyle kontrolü kaçırınca bir baktım ki 12 kişi studyonun heryerinde “selfie” çekiyor ,bense insanları toplayıp kafamdaki komposizyonları çekmeye çalışıyorum. Tahminimce o gece o studyoda 12749 tane birbirinin aynısı,nerde olduğu belli olmayan selfie çekilmiştir. Sürekli arkadaşlarıma “yahu studyoya gelmişiz,selfi nedir? Gelin çekeyim ben sizi” diye yakındım tabiki ben yakınmalarımla kaldım, olan oldu. Sanırım istediğim çekimi gerçekleştiremeyeceğim diye endişe etmiştim. Fakat boşa endişe etmişim, sonuçlar gayet başarılı çıktı. Tabiki “Selfie Nedir?” diye bir yazı yamalıyım fikride.

Nereden çıktı bu selfie çılgınlığı??

Selfie ,bir dijital fotoğraf makinesi ya da kameralı cep telefonu ile çekilen oto-portre fotoğrafı türüdür diyor Vikipedia abimiz. Hatta Oxford Üniversitesi tarafından 2013 yılın kelimesi seçiliyor. TDK ise “özçekim” diyerek karşılık arıyor.

Selfie adı konmadan önce yapılmıyor muydu? Tarihte ilk örneği kimyager Robert Cornelius tarafından 1839 yılında çekildiği düşünülmektedir. Fotoğraf burada.

Selfie Nedir?

Aslında Selife dediğimiz şey bizim zaten kendimizi çekmek için sürekli kullandığımız bir teknikti #hashtag denen illetin hayatımıza girmesiyle (twitter,instagram,facebook kullananlar iyi bilirler) isim buldu. İlk #selfie hastagi Avusturalyalı bir instagram kullanıcı tarafından 2011 yılında kullanıldı.Patlamış dudağının fotoğrafını çekip yayınlayan kullanıcı ilk #selife hastagınıda ekledi.

Sonrasında gerisi çorap söküğü gibi geldi, 2014 yılındaki Oscar töreniydi ,Ellen DeGeneres törenin sunucusu ,çevresine aldığı yıldızlar kadrosuyla bir selfie çekti ve twitterda paylaştı ,bir milyonu aşan retweet ile twitterda da rekor kırdı.Fotoğraf burada.

Selfie Nedir?

Sonra Amerikan Başkanı Obamadan tutunda,uzayda astranotlara kadar herkes selfie işine girdi, annemin bile akıllı telefonla çektiği ilk fotoğrafı Selfie oldu.Portre fotoğrafçısı Josep Bryron’un 1909 yılındaki selfiesi burada.

Selfie Nedir?

Uzaydan çekilen ilk selfie ise 1966 yılında Buzz Aldrin tarafından çekilmiş.

Selfie Nedir?

Selfie Nedir maddeleyelim,

-Kişi kolunu uzatarak yada selfie çubuğu uzatacak,yani bir yere koyup otomatik çekim yapmayacak.Pek çok markanın yada telefon modelinin uyumlu olduğu,fiyatları 5tl ila 150tl arasında değişen selfie çubukları mevcut.Kolu uzun olan arkadaşlar kollarını ne kadar fazla uzatabilirlerse o kadar geniş bir alanı kapsayalirler,bu tarz selfie için geniş açı lensler(14-24mm gibi) ,balık gözü lensler yada en uygun selfie makinası GoPro.

-Çektiği fotoğrafta kendisi olacak ( iddia ediyorum : çekilip silinen selfie sayısı 3 milyar diyelim o zaman 9 milyardan fazla kafasının üstü,sadece kolu,yüzünün yarısı vs. çekilip silinmiş selfie fotoğrafları vardır.

-Mümkünse selfie çekilen kişi bir yerde olduğunu(Taj mahal,Eyfel kulesi,Angkor wat,Istanbul boğazı,Süveyş kanalı,Bozcaada köy kahvesi,mezun olduğu okulun wcsi,dünyanın en yüksek gökdeleni,Belgrad ormanı,Amasya kral kaya mezarlığı,Maşukiye balık restoranı gibi)

-Birileriyle birlikte olduğunda beraberiz bak demek için (Jeniffır lopez,ilkokul arkadaşın,yolda karşılaştığın dizi oyuncusu,imsasını alıp zaten canını sıktığın aynı zamanda bide selfie patlattığın Cem Yılmaz,seni sürekli ilkokulda sınıftan dışarı atan yolda karşılaştığın öğretmenin, nenen,deden,yeğenin,çocuğun vs.)

-Birileriyle birlikte bir yerde olduğunuzda çekildiğiniz selfie ( Tayland Chang Maide Wat Doi Suthepde karşılaştığın bir Türk ile tapınağı arkanda çektirdiğin yada yıllar sonra facebooktan buluşup birlikte pazar kahvaltısı için Bebek Sahiline gittiğiniz ilkokul arkadaşlarınla çektirdiğin kahvaltı masalı fotoğraf (neden olduğunu hiç anlamadığım bir aksiyon)

-Birde bir olayı arkana alarak çektirdiğin (taksim gezi parkına polis müdehalesi olurken çektirdiğin sonrada topukladığın, TEM otoyolunda devrilmiş tırın yanında çektirdiğin,Belgrad bira festivalinde kalabalık insalar yürüken,arkadaşının düğününde çektirdiğin)

Nasıl olmaz selfie onuda maddeleyelim,

-Yüzünüzü fotoğraf ekranına sağda solda yukarıda aşşağıda yer kalmayacak şekilde sığdırıp yani arkada bir konu anlatmadığınız selfie ,bence selfie olamaz, orda kendinizi çekiyorsunuz. Amaç dışı bir durum,başka bir adı var onun,hashtagi farklı #ben #me gibi mesela çünkü dünyanın en güzel yerinde de olsanız o yerde bende vardım zihniyetine uymuyor.Bu tarz fotoğrafların adı var, mesela #kafam #kafamvegövdem gibi

-Sadece belli uzuvlarınızı (bu uzuvlara derinlemesine girmeyecem 🙂 çektiğiniz selfie ,selfie olmuyor onların hastagi şöyle olur #ayaklarım #arkatarafım #gözüm #yüzümünyarısı #burnumdakisivilce #kulağımdakiküpe

-Makinanızın zamanlamasını kurup uzak bir yere yada tripod üstüne koyarak çektiğiniz selfie de selfie değildir.Siz çekmiş olursunuz o fotoğrafı ama adı selfie değil başka bişey mesela #benburadayım #ganjnehri #hindularlaberaber #kankalarımlayım

-Birde başkasına verip karşınıza alırsanız makineyi,bunun adıda selfie olmuyor. Onun adı fotoğraf çekirmek:)

Sonuç olarak tabiki sizin çektiğiniz şeyin adını koyacak değilim, ben söyledim diyede sizin fotoğrafınız sefie olmaktan çıkmıyor, korkmayın. Bildiğiniz gibi devam edin ama benim kurduğum selfie ile ilgili yapı bu şekilde. Selfie çekmeye devam edin:)

Yazımın sonundayız, fotografcilarkulubu.com yeni bir oluşum. Pek kar amacı gütmeyen bir beraberlik. Türkiyede bilgiyi saklamak,aman bilmesinler bilirlerse benden iyi olurlar korkusuna karşı oluşturulmuş bir yapı. Bende burada fotoğraf eksenli her konuda yazı yazmaktan keyif alacağımı umuyorum.Takip edin,takip ettirin:)

Hepinize selam ediyorum sevgilerimi sunuyorum

Murat Emre