Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

Fotoğrafçılar genelde kedi ,binalar, sokak çocukları vs. çekmekten sıkıldıklarında ve fotoğrafçılık seviyelerini bir üst kademeye çıkartmak istediklerinde sokak portleri çekmeye yönelirler. Bu ilerleme fotoğrafçılıklarını geliştirmek için güzel bir basamak olup aslında fotoğrafçılığın zor aşamalarından bir tanesidir. Bu yazımızda sizlere sokak portleri çekerken rehber olabilecek bir paylaşımda bulunmak istedik.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

-Tereddüt etmeyin

Fotoğrafını çekmek istediğiniz birisi ile karşılaştığınızda öncelikle onunda sizin gibi bir özel hayatı olduğunu,sizin aklınızdaki kare içerisinde almak yada olmamak istememe hakkı olduğunu unutmayın. Sizi geri çevirme olasılığınıda düşüşünerek ve bu olasılıktan korkmadan kendisine sorun. Bu aşamada insani ilişkileriniz ,yaratmak istediğiniz proje bilgileri yada kendisinin portresinin çok güzel olacağı fikrini sunun. Unutmayın ,çekemediğiniz fotoğraf kaçırdığınız bir kare olmaktan öte sizin hayatınızı değiştirecek bir an olabilir. Bu sebeple ikna edici cümleler kurarak ,dürüst davranarak ve samimi şekilde hareket edin. Tabiki reddedenler olacaktır. Bu reddedilişi kaçırılmış bir kare olarak görüp daha iyisinin yakalanabileceği umudunuzu arttırması gerekmelidir.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

-Gülümseyin

İnsaoğlu olarak malesefki birbirimizle ilgili mükemmelştirilmiş iyimser düşüncelere sahip değiliz. Geçmiş tarihimizde, duyduğumuz,okuduğumuz olaylarda genellikle negatif birikimlerimiz var. Fakat günümüzde bu durum değişmeye başladı. Psikolojide “Ayna “”etkisi” dediğimiz birşey var. Bu birbirimizin davranışlarını taklit etmemiz durumuna dayanan bir psikoloji. Eğer birisi karşımızda gülümserse ilk tepkimiz ona gülümsemek oluyor. Ufak bir gülümseme ile öncelikle siz rahatlayacaksınız sonrasında ruh haliniz pozitif etki vermeye başlayacak ,kendinizi güvende hissedeceksiniz ve bu durum aynı sıra ile fotoğrafını çekmek istediğiniz kişiye aktarılacak. Basit bir gülümsemenin kocaman bir etkisi olabilir. Fotoğrafını çekmek istediğiniz kişinin şüpheci hali dağıldığında işte o an artık modelinizle ilk iletişimi yaşadınız.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

-Özel sözcükler seçin

Gülümsememiz bize ilk iletişimde yardımcı oldu. Bu çok kısa bir süreç izin istemenin -ki bu izin isteme “fotoğrafınızı çekebilir miyim” sözcüğünden daha ileri birşey olmalı” binbir yollarından birisi. Hızlıca sorulan soru hızlıca bir cevap alabilir. Bu olumsuzluğa mahal vermemek için bir “Merhaba” ile birlikte “Portrenizi çekmemde bir sakınca var mı?” gibi hem çektiğinizin sadece bir fotoğraf olmadığını hemde bu yarattığınız iletişimin ciddi bir hali olduğunuda sezdirebilirsiniz. Sorduğunuz sorunun kısa net bir cevabı haricinde birçok başka cevabıda vardır. Neden? Ne için? gibi sorular sizin merak edilen kişi hakkında daha fazla bilgilenmenizi sağlar. Bu kısa diyalog sayesinde aklınızdaki portre çekme sebebinizi kolayca aktararak modelinizle aranızdaki güveni arttırabilirsiniz. Hemde portresini çektiğiniz kişi hakkında kendi ağzından ilk bilgileri alabilirsiniz.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

-Ortak çalışmaya teşvik edin

Konuğunuzun hayatından bir iki kareyi alıp oradan uzaklaşmak yerine eğer kendini rahat hissettiğini düşünürseniz çalışmanıza ortak edin. Kafasını hareket ettirmesini, sağa yada sola bakmasını isteyebilir, ellerini nereye koyacağını söyleyebilirsiniz ( genelde bu durumlarda fotoğrafı çekilen kişi ellerini nereye koyacağını bilemez) Konuğunuzu fazla gergin ve hareketsiz olduğunu düşünüyorsanız ona olmak istemeyeceği bir pozu tavsiye edin, en olmayacağı hali sunarsanız asıl istediğiniz pozu daha rahat vermesini sağlarsınız.

Çektiğiniz fotoğrafları birlikte bakmak için makinenizin ekranından gösterin, daha iyi bir poz verebileceğine ikna edebilir yada iyi bir pozunu görerek tatmin olmasını sağlayabilirsiniz. Beğendiği fotoğrafı e-mail adresine göndermeyi teklif edin. Bu sizi fotoğrafını çekim kaçan fotoğrafçı olmaktan çıkarır, gerçek kimliğe büründürür. hatta e-mail adresi olamayan birisine fotoğrafını baskı alıp göndermeyi bile teklif edebilirsiniz.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

-İltifat edin

Kimse iltifat almaktan nefret etmez. Takdir edici birkaç cümle söylemek konuğunuzu rahatlatır,size poz vererek doğru birşey yaptığını düşündürür ve çektiğiniz fotoğrafa daha fazla katkıda bulunmak ister.Başkalarını iltifat etmeyi alışkanlık haline getirin. Bu onları yükseltir ve  daha güçlü bir bağ oluşturmanıza yardımcı olur. Bu iltifat sadece fotoğrafla yada verdiği pozla ilgili olmayabilir. Taktığı kolyei yada giydiği şapkayı çok beğendiğinizi söyleyebilirsiniz.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

-Modelinizi daha yakından tanımak için onunla zaman geçirin

Fotoğrafı çekip uzaklaşmak genel itibaryle fotoğrafçılar arasında yaygın bir durum hatta pekçoğu izin bile istemeden bunu yapar. Birisinin fotoğraflarını çektikten sonra bile onunla sohbet etmekten çekinmeyin. Genellikle bu sohbetlerde kişi rahatlar, size karşı kendini,duyguları ve mimiklerini açar. Mesela takım elbiseli ciddi görünümlü ,orta yaşta bir erkek modelinizden izni aldınız,fotoğrafını çektiniz. hemen oradan uzaklaşmak yerine “sizide işinizden ettim ,kusura bakmayın” dediğiniz anda vereceği cevaba göre iş adamı mı yoksa iş görüşmesine giden bir işsiz mi olduğunu anlar devam eden sohbet içerisinde hayat hikayesini dinler hatta o ciddi adamın gülerken fotoğrafını çekme şansını bile yakalayabilirsiniz. Sonuçta birisinin portresini çekerken ilk amaç o portreyi izleyen kişinin fotoğrafını çektiğimiz kişi hakkında fikrinin oluşmasını sağlamak. En doğru izlenimi portresini çektiğimiz kişinin bize kendini açtığı oranda aktarabiliriz. İstediğimiz iletişimi yakaladığımızda ve bize kendi ile ilgili bilgi vermeye başladığında arada fotoğraflar çekebilir,sizin orda olduğunuzu unutarak yada görüntülenmediğini düşünerek gerçek olanı yakalamanıza izin verebilir.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

-Temiz arka planlara yönelin

Anlattığımız bir insan ise çevre detaylarının portre üzerinde pek etkisi olmayabilir. Modelinizi portresinin daha kolay anlaşılacağı arka fona doğru dönmesini isteyebilir yada siz dönebilirsiniz. Bir insanın hikayesini portre ile anlatmak için (eğer modelimiz o arka fon ile bağdaşmıyorsa) arka fonunda bir cümbüşe ihtiyaç olmayabilir. Bu sebeple modelinizi yön vererek arka fonunu ayarlayın. Unutmayın en iyi insan portrelerini anlatan fotoğraflar düz fomlarda çekilmiş fotoğraflardan çıkmıştır. Bu arkaplan değişikliğini “afedersiniz arka plan çok dağınık yada burası portre için daha uygun gibi,siz ne dersinzi” cümleleri ile sağlayabilirsiniz.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

-Beden dilini kullanmasına izin verin

Konuğunuzun birbirinin aynısı fotoğraflar vermesini önlemek ve fotoğrafa hareket katmak için beden dilini kullanmasına izin verin veya teşvik edin. Mesela “gözlükleriniz ne kadar güzel,nereden aldın” dediğiniz anda kişi gözlüklerine elini götürecektir. Bu bir poz değişikliği olacak yada “saçlarının rengi/modeli çok güzel ” derseniz modelin vücut ilgisi saçlarına kayacaktır. Bildiğiniz pozları verdirebilir, bunları kendi yorumlarına bırakabilirsiniz. Birkaç pozu birleştirirken arada hareketi fotoğraflayabilirsiniz.

-Doğal olun

Sokak portresi çekmek ,sokakta herhangi bir konunun fotoğrafını çekmekten defalarca daha zordur. Çünkü cesaret ister. Güvenli alanınızın dışına çıkıp başka birisine müdehale etmenizi gerektirir. Birisinin farkında olmadan fotoğrafını çekmek kolaydır, onunla empati kurarak iletişime geçmek ise zor. Tüm doğallığınızla bunu talep etmek cesaret gerektirir ve sonuçları her zaman diğerlerinden iyidir. Cesur olun,iletişim kurun,empati yapın ve her zaman “Teşekkür” edin.

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber

 

Sokak Portreleri Çekebilmek için Rehber, Fotoğrafçılar Kulübü farkıyla,bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip ediniz.

Yazarın diğer yazıları için : Tıklayın